Björns foto

En sida om bländaren

Jag får ofta frågor om bländaren på kameran. Hur den används och vad det är för någonting. Det som förvirrar en del när vi talar bländare är att ju högre bländartalet är ju smalare är bländaren. Du kan se det som ett hål framför linsen som blir större när bländartalet är mindre. En annan sak som tar lite tid att lära är detta med ISO samt tid. Om du tar bilder i mörker kan det lösa sig att använda en längre tid och högre ISO tal på exponeringen. Använder du längre tid behöver du snart ett stativ. Samtidigt kan du behöva ett högre ISO tal p dina bilder. Med ISO menas mörkerkänslighet. Du får med dig mera av det du plåtar om du använder högre ISO i mörker. Nackdelen kan vara att bilden blir grynig ju högre ISO tal du använder. Det finns några sidor på nätet som ger dig lite känsla för hur du använder bländare, tid och ISO på kameran

en avancerad simulator för dig som vill lära dig plåta

Denna bokeh eller Dof simulator har många avancerade inställningar så du har några timmar att meka med simulatorn. Kan ge dig en idé om de olika inställningarna i vilket fall.

Camerasim behöver flash för att fungera. Lite enklare att använda och du lär dig den snabbt.

Canon har en liknande simulator där du ställer in olika värden för bländare(aperture), tid (shutter speed) och ISO. Du trycker sedan av på den ljusblå knappen nere till vänster och får se resultatet ganska omgående.

1 thought on “En sida om bländaren

Comments are closed.