En sida om bländaren

Jag får ofta frågor om bländaren på kameran. Hur den används och vad det är för någonting. Det som förvirrar en del när vi talar bländare är att ju högre bländartalet är ju smalare är bländaren. Du kan se det som ett hål framför linsen som blir större när bländartalet är mindre. En annan sak som tar lite tid att lära är detta med ISO samt tid. Om du tar bilder i mörker kan det lösa sig att använda en längre tid och högre ISO tal på exponeringen. Använder du längre tid behöver du snart ett stativ. Samtidigt kan du behöva ett högre ISO tal p dina bilder. Med ISO menas mörkerkänslighet. Du får med dig mera av det du plåtar om du använder högre ISO i mörker. Nackdelen kan vara att bilden blir grynig ju högre ISO tal du använder. Det finns några sidor på nätet som ger dig lite känsla för hur du använder bländare, tid och ISO på kameran

en avancerad simulator för dig som vill lära dig plåta

Denna bokeh eller Dof simulator har många avancerade inställningar så du har några timmar att meka med simulatorn. Kan ge dig en idé om de olika inställningarna i vilket fall.

Camerasim behöver flash för att fungera. Lite enklare att använda och du lär dig den snabbt.

Canon har en liknande simulator där du ställer in olika värden för bländare(aperture), tid (shutter speed) och ISO. Du trycker sedan av på den ljusblå knappen nere till vänster och får se resultatet ganska omgående.

Andra frågor jag får handlar om att byta objektiv på din systemkamera. Jag tittar i manualen till en canon eos800d men ser ingenting om hur du skall gå tillväga här. Det kan verka lite knepigt första gången du gör det då du skall hitta en liten knapp(sitter ofta till vänster om objektivet) som du skall hålla intryckt medans du vrider objektivet åt ”fel håll”. Iställetr för högerskruvat är det ofta vänsterskruvat på kameror. Jag lägger en bild med markering för denna knapp på en canon eos800d. Du hittar var du skall sticka i den på en liten vit markering på objektivet samt kameran. Du vrider sedan ”åt fel håll” tills du hör ett litet klick i kameran.

När det sedan gäller att hitta rätt objektiv till kameran får du titta på vilka objektiv som passar till den kameran du skall använda. Canon har en ganska bra beskrivning på vad du skall titta på för att hitta rätt objektiv. Se mer på canon.co.uk/lenses/tech-guide/compatibility/ . När det sedan gäller Nikon har du en lista på objektiv hos Nikon USA.

1 thought on “En sida om bländaren

Comments are closed.